Amikor néhány éve elindítottuk a Levendula Magazint, összesen két bokor levendulánk volt. Majd gondoltunk egyet, és a házunk mögötti rendkívül meredek, csupa kő, és a déli, nyugati perzselő naptól félsivatagos telekrészünkre megálmodtunk egy levendulás kertet. A következő képek az indulástól eltelt 2 évet mutatják be.
A tárkony egy kicsit mellőzött fűszernövény, pedig nagyon izgalmas ízhatást érhetünk el ánizsos, de nem édes aromájával.
Lestyánt nagyon régóta használnak levesek és egyéb ételek ízesítésére, egyedi friss íze és zamata egy egyszerű zöldséglevest is egyedivé varázsol.
Egészen eredeti és egyedi, utánozhatatlanul fűszeres aromája miatt a bazsalikom nagy népszerűségnek örvend világszerte. Több konyha is használja, de elsősorban a mediterrán konyha, azon belül is az olasz és a provence-i ételek nélkülözhetetlen fűszernövénye.
Fél szemmel, félhomályban simán egy éppen nem virágzó levendulának is nézhetünk egy cserepes rozmaringot, tekintve, hogy nagyon közeli rokona, a formája és levele nagyon hasonlít. De elég szinte csak megérinteni a levelet és picit megdörzsölni, majd a következő levegővétellel azonnal érezhető, hogy ez bizony nem levendula lesz, de valami nagyon-nagyon finom.
A levendulát nagyon lehet szeretni, és reméljük, a Levendula Magazin egy kicsit segít többekkel megszerettetni a levendulát, és ki tud törni a "az aha ismerem, az a molyirtós növény ugye" szerepből. Bátorítunk mindenkit, hogy ültessen a kertjébe sok-sok tövet, ízlelje meg a levendulás ízek különlegességét, tartson egy óriás csokrot a nappaliban, ami még télen is, bár kicsit megfakulva, de akkor is kéken-lilán díszít.
Bővebben: Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
A levendula metszése egyike annak a kevés gondozási feladatnak, amit érdemes jól csinálni.
A levendula a növényrendszertanban az ajakosvirágúak rendjébe, az árvacsalánfélék családjába tartozó, latinul Lavandula nemzetség. A rendszertani alapegység a faj (a fontos öröklődő tulajdonságokban megegyező növények összessége). A fajta a fajon belül kevésbé jelentős (azonban jellegzetes morfológiai, színbeli stb.) eltérő tulajdonságú változat, típus. A latin elnevezésben a nemzetséget pl. Lavandula és a faj nevét pl. angustifolia kell megadni. A fajta megnevezése a faj neve után következik.
Bővebben: A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
A mentát hosszú évszázadok óta használják fűszerként, gyógynövényként. Ha levelét szétszedve megszagoljuk, megízleljük, kb. ezek a dolgok jutnak azonnal eszünkbe: fogkrém, rágógumi, cukorka, minden, ami mentolos.
A kerti kakukkfüvet már az ókorban jól ismerték szárítva mind a görögök, mind a rómaiak kedvelt fűszere volt, de használták illatos fürdőkhöz is. A középkori hivatalos gyógyszerkönyvekben is többször említik. A kakukkfűnek számtalan változata van, őshazájuk a mediterrán vidékek, Dél-Európa és a Földközi tenger medencéje.
A citromfű lágyszárú évelő, szereti a napot, de a tűző nap sokszor nem kedvez a növekedésnek, félárnyékban jobban érzi magát. A citromfű igen hosszú ideig, akár 10 évig is él. Nem különösebben igényes a talajra, de a jó termékeny földet meghálálja, a szárazságot nem igazán tolerálja, aszályos időben nyáron leáll a növekedése. Fehéres virágokat hoz a nyár közepén, ami a méhek egyik kedvenc nektárlelőhelye.
A harmadik szaporítási mód következik a levendula szaporítás sorozatukban, amire a dugványozási cikkben már utaltunk, amikor is az eredeti növényről vágunk le részeket, de akkor, amikor azok már gyökérzettel is rendelkeznek.
Bővebben: Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Az előző, - dugványozásról - szóló leírás után vegyük sorra, hogyan lehet magról levendulát nevelni.
A háromrészes, a levendula szaporításról szóló cikksorozatunk első része a dugványozásról szól.
Te is szeretnél egy olyan inspiráló kertet, melyben otthonra lel számos olyan festő- és gyógynövény, melyek többek között szebbnél szebb házi készítésű szappanok alapanyagául is szolgálnak, mellette helyszíne egy fárasztó nap utáni kikapcsolódásnak, és mellesleg a családot is ellátja élelmiszerrel? Az alábbiakban a Szappan Téka blog szerzőjének, Török Ildikónak a kertjét mutatjuk be, akinek a csodás levendulás szappanjait is bemutattuk már.
Aki beleszeretett a levendulába, biztos nem állja meg, hogy akár nyáron beszerezzen pár tövet a kedvenc növényéből. Tavasz óta havonta ültettünk a kísérleti levendulás kertünkbe különféle levendulákat, és arra jutottunk, hogy sajnos a nyári ültetésű levendulák már nem eredtek meg, és nekünk még cserépben, öntözés mellett sem sikerült mindig őket életben tartani. Igaz, a 2012 -es nyár extra aszályos volt. Tehát vegyük sorra, melyek a sikeres levendula tartás feltételei.
Bővebben: Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
A termesztők szerint az egyik legnehezebb kérdés annak a megítélése, hogy mikor takarítsuk be a levendulákat, de azért vannak alapvető támpontok ami mentén elindulhatunk.
Pontos dátum azért nem adható meg, mert ha hűvösebb volt a tavasz, kevés napfénnyel akkor csúszik a levendula "beérése" is. Magyarországon azért körülbelül keskenylevelű levendula esetében (lavandula angustifolia) a virágzás június első hete körül kezdődik, és a hónap végével már lassan-lassan teljesen kinyílik az összes virág, és elindul a száradás, ami több hétig is eltart.
Bővebben: A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Ha levendulát szeretnénk vásárolni, akkor bizony legjobb ha ismerjük a levendula latin neveit, mert így kevésbé érnek bennünket meglepetések.
Bár Magyarországon a kertészetekben elég jól elboldogulunk a nemzeti jelzőkkel, következetesen francia levendulának hívják a Lavandula angustifolia, és angol levendulának a Lavandula intermedia fajtákat.
Te is szereted a levendulát, és szeretnél többet tudni a szaporításáról? Cikkünkben a levendula szaporításának lehetséges módjait vesszük sorra.
Bővebben: Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség