Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei

levendula kiültetése

Aki beleszeretett a levendulába, biztos nem állja meg, hogy akár nyáron beszerezzen pár tövet a kedvenc növényéből. Tavasz óta havonta ültettünk a kísérleti levendulás kertünkbe különféle levendulákat, és arra jutottunk, hogy sajnos a nyári ültetésű levendulák már nem eredtek meg, és nekünk még cserépben, öntözés mellett sem sikerült mindig őket életben tartani. Igaz, a 2012 -es nyár extra aszályos volt. Tehát vegyük sorra, melyek a sikeres levendula tartás feltételei.

 A levendula önmagában tényleg nagyon igénytelen fűszer- és gyógynövény, de vannak azért feltételei a sikeres termesztésnek. 

Lehet nyáron is levendulát ültetni?

Sajnos, mint minden más növény, a levendulát is csak tavasszal vagy ősszel lehet (érdemes) ültetni, hiába a gyökérlabdás palánta, ha nincs lehetősége meggyökeresedni, sajnos elszáradhat a növénykénk.

májusi telepítés

A májusi kiültetés, a hirtelen jött nyári meleg ellenére, gyakori öntözéssel, de szépen megeredt, a júliusi pár darab levendulapalánta viszont nem bírta, szinte elperzselte a forró nap. A palánta két éves, szakszerűen visszametszett növényke volt.

május 2 

május 4

Fotók: Levendula Magazin

A májusban ültetett Lavandula Angustifolia megerősödött és még virágzott is.

 

További cikkek a témában:

Az ajánló után a cikk folytatódik

 

A levendula 40-100 cm hosszú gyökereket fejleszt, amivel a talajból felveszi a vizet, ezért a nyári ültetésnél, mivel már nem volt idejük begyökeresedni, a növények - még öntözés mellett is tulajdonképpen kiszáradtak. Ehhez valószínűleg hozzájárult az akkori, szokatlanul száraz, perzselő, aszályos nyár is. Tehát, bár a levendula a sok vizet nem szereti, de a friss ültetésű növényeket tavasszal, a begyökeresedésig nem árt öntözni. Ugyanígy sokkal sikeresebb lesz az őszi ültetés (ez lenne a legideálisabb időpont), és ha szerencsénk van és esik az eső, még öntöznünk sem kell majd :)

 

Milyen talajba ültessük a levendulát?

A természetben a meszes, köves, nem túl tápanyag dús talajokat kedveli, de szinte mindenhol jól érzi magát, kivéve a magas talajvizű, vizenyős, erősen kötött földet nem szereti. Jól példázza a talaj igényét, hogy sok helyen a más termesztésre nem alkalmas birkalegelőket hasznosítják levendula termesztésre. Kiválóan termeszthető bármilyen köves talajon is.

 levendula köves talajon

Mennyire fagytűrő a levendula? Kint lehet télen?

A téli hideget jól viseli, de csak a "francia" - Lavandula Angustifolia, és az "angol" Lavandula x. Intermedia (hibrid) fajták, a "spanyol" Lavandula Stoechas nem fagytűrő, gondos takarással azért lehet próbálkozni.francia levendula

A levendula virágról viszonylag könnyen felismerhető melyik levendula változattal állunk szembe. Persze csak az Angustifolia típusból is több tucat típus, nemesítés létezik. A hibrid levendula (lavandin) levele, szára zöldebb, az Angustifolia (keskenylevelű levendula) inkább szürkés zöld lombozatú. Ha kertbe ültetünk levendulát, akkor vegyük figyelembe az egyes fajták hely igényét, ami angol levendulánál, egészséges kifejlett növénynél egy jó méter széles is lehet, míg a francia levendula kisebb, léteznek törpe változatai is kiskertekbe, szegélynek, sziklakertbe való változatok.lavandin

Cserépben viszont bármelyik fajta könnyebben kifagyhat, takarás mindenképpen kell nekik!

 

Árnyékos, félárnyékos helyre ne rakjuk!

Ami még probléma lehet a termesztésnél, hogy nagyon szereti a napot, tehát félárnyékban, árnyékos helyen nem marad meg, csak sínylődik, vagy felnyurgul, de gombás betegség is megtámadhatja.

Tájolás szempontjából a déli, délnyugati fekvés a legmegfelelőbb, a keleti, északi fekvésű helyeken nem fejlődik (mivel nem süt oda a nap). Napos fekvésben, szakszerű metszéssel és gondos ültetéssel 3-4 év múlva egy gyönyörű levendulabokorral büszkélkedhetünk. 

Fotó:

5. Flickr isrya
6. Flickr epicnom
7. Flickr koalie
8. Flickr Dilys Ong

CC 2.0 license

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Levendula Magazin Facebook oldalát is.

Hozzászólás a cikkhez itt lehetséges >>

Ez is érdekelhet - Kert

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Mivel lehet aratni a levendulát?
Mire jó a levendulaolaj?
Levendula fajták
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
Levendulás díszek, dekoráció
Francia levendula
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Kakukkfű termesztése
Lestyán - a természetes ízfokozó
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Kell permetezni a levendulát?
Egy inspiráló levendulás kert
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Angol levendula
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Levendula öntözése
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Rozmaring
Mikor virágzik a levendula?
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
Mikor kell metszeni a levendulát?
Levendula metszése
Öntözzük a levendulát?
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
Menta
Tárkony
Levendulás kert születik
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Levendula felhasználása
Levendula dugványozás
Citromfű termesztése
Röviden a levendula gondozásáról
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Kövess minket: