Tihanyban, a hazai levendula termesztés "őshazájában" jelenleg nincs levendula lepárló. A helyi gazdák Pannonhalmára az apátság lepárlójába és Kistarcsára viszik a learatott levendulát. Bár csak egy diplomamunka erejéig, de László Zsolt építésztervező művész elgondolkodott a legjobb megoldáson, és kitalált, főleg a vízhasznosítás szempontjából teljesen környezetbarát megoldást.
Zsolt a nagyszülei révén már gyerekkora óta kötődik Tihanyhoz, így szinte adta magát az ötlet, hogy ezen a környéken keressen témát a diplomamunkájához. Mindenképpen valamilyen vízhez kötődő témát keresett, és így esett a választása egy levendula lepárlóra, mivel a levendula lepárlásához nagyon sok vízre van szükség.
Tihany
Tihanyi levendulás
Tihanyi látkép
A tervező az épület elhelyezésénél minden szempontot figyelembe vett - a távolságot a levendula mezőktől, az uralkodó szélirányt, benapozást stb... Ennek köszönhetően ha a terv szerint megvalósulna egy levendula lepárló Tihanyban, akkor a levendulaolaj lepárlásakor egy levendula illatú illatfelhőt vinne a szél pont a falu irányába. Így a gyáraknál szokásos füst helyett még a levendula csokrok száradásakor is levendula illatot vinne a szél.
A terveken szerepel egy lakó egység, egy étkező-közösségi rész a betakarításhoz, egy tágas és szellős hely a csokrok szárításához, és egy nagy épület rész, magának a levendulaolaj-lepárlónak. Itt 6 db 1,5 m3-es üst kapott helyet. Az épület alatt elhelyezett vízmedencékben tárolják a lepárláshoz szükséges vizet, melyet az esővíz felfogásával nyernek. Lepárlás előtt a vizet a tetőre szivattyúzzák, ahol fém "medencében" felmelegszik 70-80 C-ra, így az előre felmelegített víz lepárláshoz való előkészítéséhez már jóval kevesebb energia szükséges.
Az alagsorban tárolt esővíz szellőzőkön keresztül az egész épület klimatizálásában is részt vesz.
Ha már levendula ültetvény, akkor a levendula mézről sem feledkezett meg a tervező, így egy külön épületet tervezett a méhészetnek. A méhez nagy előnye, hogy kiszorítják a területről a darazsakat, és a aratáskor bezárhatók a kaptárak, ami lehetővé teszi a méhcsípés mentes aratást. Ezen kívül egy plusz termékhez jut a termelő, a levendula mézhez illetve a melléktermékként keletkező méhviaszból gyertya is készíthető.
{gallery}galeria/leparlo{/gallery}
A tervek szerzői jog védelem alatt állnak!
László Zsolt építésztervező művész
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.