Az őszi szezon egyik legkedveltebb étele a sütőtök. Jól esik ilyenkor a tűz melegénél üldögélve sült sütőtököt eszegetni. Ha eluntuk, fogjunk egy csomag réteslapot, és készítsük el ezt a percek alatt összedobható rétest sütőtökből levendulával ízesítve!
2 lap egy csomag rétestésztából
fél kisebb sütőtök
3 ek. cukor
3 szál szárított levendula (vagy levendula tea)
2 ek. vaj
1 csomag vaníliás cukor
A tököt lereszeltem (géppel fél perc), majd megcukroztam, és rászórtam a lemorzsolt levendulát.
Egy réteg rétes lapot ecsettel megkenek olvasztott vajjal, és ráfektetem a másik réteslapot.
Ezt is megkenem vajjal, megszórom kevés zsemlemorzsával és ráhalmozom egyenletesen a tölteléket.
A réteslapot feltekerem és kissé kiolajozott sütőlapra teszem. Mivel a csomagban 8 réteslap volt a másik hatot másféle ízesítéssel készítettem (túrós, tökös-mákos).
Egy kis tejfölt (kb. 180gr) elkeverek egy tojással és ezzel leöntöm a rétes tetejét. 190 C-os sütőben 30 percig sütöm (vagy amíg szép piros nem lesz a teteje).
A rétesből nagyon jól kiérződik a levendula fűszeres íze :)