Az emberek az ősi időktől fogva fogyasztják a virágokat, vagyis csak az ehető virágokat. Még nem olyan rég is megettek több olyan virágot, mely tulajdonképpen mérgező.
Az ehető virágok fogyasztásánál ugyanazokat a szempontokat érdemes figyelembe venni mint a gombáknál: azokat együk, ami ehető, szép és jóízű.
Fotó: flickr T.Kiya CC 2.0 license
Ennek ellenére a virágok tálalása még manapság is csak a legexkluzívabb helyeken szokás, de sokszor ott is csak dísznek használják őket. Mivel sokak számára furcsa lehet a virágok fogyasztása, először ne nagy virágfejeket tálaljunk, hanem bontsuk apróbb részekre a virágot, tépkedjük szirmokra és azzal szórjuk meg az ételeket. De a virágok nem csak nyersen fogyaszthatók, számos recept szól szörpökről, szirupokról, zselékről, lekvárokról, öntetekről. Gondoljunk például a szinte hagyományosnak számító bodza szörpre!
Fotó: flickr dalancarter CC 2.0 license
Ha bizonytalanok vagyunk, a virág elfogyasztása vagy elkészítése előtt nyugodtan nézzünk körül a neten egy-egy virággal kapcsolatban, és meglátjuk, hogy számtalan recepttel fogunk találkozni. A fogyasztás előtt fontos megbizonyosodni róla, hogy valóban arról a virágról van -e szó, aminek gondoljuk! Ha bizonytalanok vagyunk, hasonlóan a gombákhoz, inkább ne együk meg. Viszont ne ijedjünk meg, az alább felsorolt virágok nagyon könnyen felismerhetők, így biztosan találunk majd megfelelőt! A virágok kiválasztásakor az is fontos szempont, hogy volt -e permetezve a növény, ezért inkább csak a saját kertünkből, vagy ismerőséből válasszunk ehető virágot. Ha tudjuk, hogy egy virágot fogyasztásra szánunk, gondoljunk előre arra, hogy ne permetezzük a növényt növényvédő szerrel. De a legtöbb virág nem csak szép, hanem gyógyhatású is.
Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:
Levendula
Bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező)
Rózsa
Kamilla
Ibolya
Kakukkfű virága
Hársfa virág
Kevésbé ismert, de szintén ehető virágok:
Akác virágja (a kérge, magja mérgező)
Orgona
Sásliliom
Árvácska
Pitypang, gyermekláncfű
Büdöske (bársonyvirág)
Sarkantyúka, sarkantyúvirág
Szegfű
Kankalin (gyökere mérgező)
Tulipán (csak a szirmok)
Zsálya
Hibiszkusz
További infók egy helyen: http://ehetovirag.lap.hu/
A mérgező növények, virágok listája itt található >>
Írd meg egy hozzászólásban, te milyen ehető virágot ettél már, milyen recepthez használtad fel őket?