Levendulás mézeskalácsok - interjú

A levendula kimeríthetetlen és fantasztikus. Nem csak a szépségápolásban és a gasztronómiában ihleti meg az embereket, de a művészek, festők, keramikusok fantáziáját is megmozgatja.

Lipovszky-Drescher Mária Tihanyban élő keramikus-iparművészként végzett az Iparművészeti (ma Moholy Nagy) Egyetemen. Őt faggattuk arról, hogy került kapcsolatba a levendulával.

 Lipovszky-Drescher Mária

Az életem egyenlőre sajnos úgy alakult, hogy nincs lehetőségem egy műhely kialakítására, de rájöttem, hogy a konyha is sok lehetőséget rejthet magában egy keramikus számára.

Igaz nincs kemencém, de van sütőm! Így a grafikai munkáim mellett elkezdtem hát mézeskalácsokkal foglalkozni. A virágok kerámiáimban is központi helyet foglalnak el. A levendulát pedig régóta különösképpen szeretem, igaz az ételekbe sokáig nem használtam fel. Tihanyba költözve azonban ahogy hirtelen körülölelt ez a lila aranynak nevezett csoda, egyből megmozgatta a fantáziámat. Teljesen elvarázsolt.

Időközben elkezdtem tortákkal is foglalkozni, ahol szintén néha megjelenik a levendula a dekorációban, de néha belecsempészek egy kis ízt is, ugyanis a csoki krém levendulával az igazi.

 levendulás édesség

Idén lehetőségem nyílt jelentkezni a tihanyi termék pályázatra festett mézeskalácsaimmal. A mézesekre természetesen ez úton levendulát festettem és ha már ráfestettem, gondoltam miért is ne keverném bele a tésztába is, hogy ne csak a szemet de az ízlelő bimbókat is gyönyörködtethesse. Apránként kísérletezgettem ki az arányokat.

 levendulás mézeskalács

A levendulával fűszerként óvatosan kell bánni, mert keserű az íze, és az aromája is túl intenzív, eltúlozva tolakodó lehet. A kisült mézeseket házi készítésű fondanttal burkolom amelybe szintén cseppentek pár csepp illóolajat a teljes összhatás kedvéért.

Gyermekeim nemes egyszerűséggel a kertben csipegetik a virágját. Nekem pedig rengeteg ötletem van még ennek a kedves növénynek a felhasználására és remélem időm is lesz elég, hogy mind a végére érjek.

Konyhámban került már csokoládétorta töltelékébe (amíg ki nem próbáltam, nem gondoltam volna, hogy ez a kettő mennyire izgalmas ízvilágot alkot), de egyéb süteményekbe, húsételekbe italokba is felhasználom. Bonbonok készítéséhez is kiváló alapanyag, de próbáljuk ki a levendulás karamellát, mézet, szörpöt, lekvárt, borzselét is.

 levendula borzselé

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy használja bátran fűszerként ezt a bársonyos, gyógyhatású növényt, amely nem csak a szemünket de egyéb érzékszervünket is elkápráztathatja.

A cikkben szereplő képek Lipovszky-Drescher Mária fotói.

Honlapjai:

Ez is érdekelhet - Recept

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Levendula Fotópályázat 2012 - Díjazott képek
Levendulás tej tejhabbal
Süteményre festett levendula csokor
Gyógynövényes ringló dzsem
Aszalt áfonyás levendulás joghurt
Yule Love levendulás pogácsa
Gluténmentes levendulás sós keksz
Kávé levendulás tejhabbal
Rizottó levendulával
Kérdések és válaszok a házi szappanokról
Levendulás olívaolaj szappan készítése – VIDEÓ
Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel
Sütőtökös rétes levendulával
A levendula szappan titka
A levendula a csábítás virága
Levendulás őszibarack jégkása
Levendulás méz készítése
Levendulás méz készítése házilag - VIDEÓ
Levendulás rózsás cseresznyés pite
Levendulás rózsa lekvár
Levendulás mákos fagyi
Levendulás mézeskalácsok - interjú
Fenyőméz recept köhögés ellen
Őszibarack lekvár levendulával
Levendula olaj masszázshoz
Kövess minket: