Levendulás rózsás cseresznyés pite

rózsás süti

Ezt a süteményt a hagyományos nyáreleji cseresznyés pite ihlette, mely mindenkinek nagy kedvence. Bátran ajánljuk ezt a süteményt olyanoknak, akik még bátortalanok a levendula fűszerként való használatát illetően, mivel annyira selymes, szinte áttetszően kellemesen enyhén levendulás ízű, hogy garantáltan senki sem fog idegenkedni tőle.

Hozzávalók a tésztához:

3 tojás

300 g liszt (5 dl)

1 vaníliás cukor

100 g cukor (1 dl)

1 sütőpor

1/2 cs. szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin (mikróban olvasztó fokozaton felolvaszthatjuk)

1 dl tej

 rózsás sütemény 1

Levendulás cukorszirup:

3 ek cukor

5 ek víz

1 ek. levendula esszencia (ha nincs, használjunk több levendulát)

10 szál friss levendula (vagy 2 ek. szárított)

Feltét:

3 rózsa szirma

35-40 dkg kimagozott cseresznye

Kezdjük a levendulával – cukorszirup készítése

Ahhoz, hogy a levendulából kihozzuk a legtöbb ízt, nem lesz elég simán rászórni a tésztára, főleg kis mennyiségben, hanem egy kicsit előkezeljük. Ehhez 3 ek. cukorot és 5 ek. vízet felforralok (ebből lett a cukorszirup), majd hozzáadtam a 10 szál lemorzsolt friss levendulát. Szárított levendula használata esetén elég 1-2 ek. de akkor szűrjük át a levendulákat a használat előtt. Tehát beraktuk a levendulát a cukorszirupba, és 30 percig állni hagyjuk. Ha van otthon levendula esszenciánk (alkoholba áztatott levendula), akkor abból is rakhatunk bele egy evőkanállal.

A cseresznyés pite elkészítése

 rózsás sütemény  elkészítése

A hozzávalókat a fenti sorrendben robotgéppel összekeverjük, így egy kellően lágy kevert tésztát kapunk. Én próbaképp a tésztába is raktam rózsát, de sajnos ezt később még nagyítóval sem lehetett megtalálni, úgyhogy nyugodtan elhagyható :)

 rózsás sütemény 4

A formát én kivajazott szilikon formába simítottam, de bármilyen forma használható. A hagyományos formák esetében vagy vajazzuk és lisztezzük a formát, vagy szilikonos sütőpapírral béleljük ki.

 rózsás sütemény 5

A tésztát ez után megszórjuk a kimagozott cseresznyével (csak annyira, hogy ne nagyon fedjék egymást, mert akkor nagyon sok levet ereszt és megnő a sütési idő). A tetejét megszórtam rózsa szirmokkal (a fehér részt vágjuk le előbb, a rózsa lekvárnál leírtam hogyan >>). Nagyon jól mutatott ebben a formában, de még intenzívebb rózsa ízt érhetünk el, ha először összekeverjük a rózsát a cseresznyével, és úgy rakjuk rá a sütire.

Ez után a tésztát meglocsoljuk a levendulás cukorsziruppal, és még megszórjuk egy kis morzsolt levendulával.

Sütés

A sütit előmelegített sütőben 180 C-on 25 percig sütöttem (simán, nem légkeveréssel).

 rózsás sütemény 6

sütemény felszeletelve

 A tészta pont olyan lett, mint egy piskóta, és pillanatok alatt el is fogyott :)

Ez is érdekelhet - Recept

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Levendulás rózsa lekvár
Kávé levendulás tejhabbal
A levendula a csábítás virága
Gyógynövényes ringló dzsem
Őszibarack lekvár levendulával
Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel
Rizottó levendulával
Sütőtökös rétes levendulával
Levendulás mézeskalácsok - interjú
Kérdések és válaszok a házi szappanokról
Yule Love levendulás pogácsa
A levendula szappan titka
Fenyőméz recept köhögés ellen
Levendula Fotópályázat 2012 - Díjazott képek
Levendulás méz készítése házilag - VIDEÓ
Levendula olaj masszázshoz
Levendulás mákos fagyi
Levendulás olívaolaj szappan készítése – VIDEÓ
Levendulás rózsás cseresznyés pite
Gluténmentes levendulás sós keksz
Süteményre festett levendula csokor
Aszalt áfonyás levendulás joghurt
Levendulás méz készítése
Levendulás őszibarack jégkása
Levendulás tej tejhabbal
Kövess minket: