Ez a fagyi egy nagyon egyszerű és gyors recept, melyet még a gyerekek is egy kis segítséggel egyedül is el tudnak készíteni! Én fagylaltgép nélkül, jégkrém formákban szoktam készíteni.
A gyerekeknek különösen ízlik, a levendula igazán csak átsejlik az ízén, mint egy jó fűszer. Ha nincs jégkrém formád az sem gond, jó hozzá bármilyen műanyag pohár, melybe nyél helyett egy-egy kávéskanalat szúrunk.
Ebből a mennyiségből 12 adag fagyi lesz.
2 dl tejszín
6 dl joghurt
5 ek cukor (azért kell ennyi, mert a fagyiban kevésbé érződik az édes íz)
2 ek. friss vagy 1 ek. szárított levendula
1 dl víz
1 van cukor
500 gr. eper
A hozzávalókat a víz és a levendula kivételével összeturmixoljuk. (Joghurt, tejszín, cukor, eper, van. cukor)
A levendulát a vízzel felforralom és pár perc állás után a levendulás vizet szűrön keresztül a turmixba öntöm. Ha nincs turmixod, botmixerrel is elkészíthető a fagyi.
Jól nyomkodd ki a levendulát a szűrőn át, hogy minden íz jól átmenjen a fagyiba.
A turmixot a formákba öntöm. Jobb oldalt a kis műanyag poharak láthatók, melybe kávéskanalakat szúrtam amikor már egy kicsit megfagytak, így nem dűlnek el.
Ennek a formának saját pálcája van, ami majd belefagy a fagyiba. A fagyikat mélyhűtőbe rakjuk, és addig fagyasztjuk, amíg a pálca már nem jön ki belőle (most ez nálam kb. 2-3 óra volt).
A megfagyott levendulás fagyi. Elég volt 2-3 óra fagyasztás.