Egy igazi vajas keksz a levendula kellemes, bársonyos frissességével. Egyszerű, de nagyon finom süti.
300g sima liszt
20g kukoricaliszt
250g igazi vaj
80g porcukor
1 közepes tojás
1 tk sütőpor
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál aszalt vörös áfonya nagyon apróra vágva
másfél tk szárított levendulavirág
+ a végén a forgatáshoz levendulás porcukor
Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, majd az egész tojással. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a vajas keverékhez adjuk. Simára keverjük és egy nagyobb darab folpackra evőkanállal halmokat rakunk. A folpack segítségével 4cm átmérőjű hengert formázunk és éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap vékony szeleteket vágunk a rúdból és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük és a kekszet 200 fokon 8-10 percig sütjük.
A kész lapocskákat még forrón levendulás porcukorba megforgatjuk és kihűlés után dobozba tehetjük.
Egy üvegbe 1/4 rész szárított összemorzsolt levendulát feltöltök 3/4 rész porcukorral és összekeverem. Már 1-2 napi állás után is jól átveszi az ízét. Én csak a felhasználáskor szoktam leszitálni ha szükséges, és időnként újra feltöltöm porcukorral.
Sokáig elállna elvileg, de ezt többnyire már nem éri meg a keksz, annyira finom - valahogy nyoma vész.