A süti 15 perc alatt elkészül a sütési idővel együtt, így ha nagyon gyorsan kell valami édes finomságot összedobni a családnak reggelire vagy uzsonnára, akkor ez kiváló választás. Vendégváró süteménynek sem utolsó!
Az MTVA felkérésére a Balatoni Nyár műsorban fogunk levendulás finomságokat főzni a 2012-es levendula fesztivál alkalmából, és erre az alkalomra választottuk ki ennek a népszerű angol reggeli sütemény-zsemlének a levendulás változatát.
250 g finomliszt
1/2 csomag sütőpor
50 g vaj
50 g cukor
1 vaníliás cukor
nagyon pici egy citrom reszelt héjából (elhagyható, de pikánssá teszi)
1 evőkanál szárított levendula (pl. a levendula tea is ilyen) összetörve
1 kis joghurt (140 ml)
1 tojás
Mivel spórolós vagyok, és nem szeretek semmit kidobni, ezért a tojást először felverem, és egy kis tálkába kiveszek egy picit, amivel később megkenem a tésztát. Így elég egy tojás a tésztához :)
Ez után begyújtom a sütőt 220 fokra. Az összes hozzávalót robotgépben gyorsan összekeverem, vagy kézzel összegyúrom. Ne gyúrogassuk sokáig, nem kell dagasztani sem, csak gyorsan összekeverni.
A tésztát lisztezett deszkán kicsit kinyújtom, ellapogatom kb. 1,5 – 2 cm vastagságúra. Nem lesz túl nagy adag, kb. 4-6 személynek jut majd 1-1 sütemény. Ahhoz, hogy megspóroljuk a szaggatást, formázást, egy nagyon egyszerű módszert alkalmazok: pizzavágóval 6-8 felé vágjuk a tésztát, majd kivajazott vagy sütőpapíros tepsibe rakom. A tetejét megkenem a félrerakott tojással, és megszórom kristálycukorral, vagy ha van levendulás cukorral, és 220 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.
Levendulás eperlekvárt tálalok hozzá.
A meglapogatott tésztát pizzavágóval felvágom.
Tojással megkenve sütés előtt.
Levendulás sütemény – gyors reggeli vagy kiváló vendégváró.
A süti jól debütált a Balatoni Nyár műsorában is >>