Te tudod mitől jobb a házi szappan mint a bolti? És egyáltalán mitől környezetbarát egy ilyen termék? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ Török Ildikótól a Szappantéka, szappanos bloggerétől.
A gondosan készített háziszappanok nem tartalmaznak semmilyen mesterséges összetevőt, tartósítószert, konzerválót, állagjavítót, szintetikus színezékeket, és illat(utánzat)okat. Én például csak élelmiszer ipari minőségű olajokat, vajakat használok szappanjaim készítésekor, melyek vagy illatmentesek, vagy kevés, de jó minőségű, 100%-os illóolajakat (és gyógynövények főzetét, kecsketejet) tartalmaznak. Miért is jó ez?
Fotó: Shutterstock - Elena Shashkina
Nem mindegy, hogy bőrünk közvetlenül milyen anyagokkal érintkezik, hiszen az egyik legfontosabb szervünk is : azon túl, hogy elsődleges védelmi vonala szervezetünknek (véd a mikroorganizmusok behatolásától, a fény hatásaitól, a vegyi anyagoktól és mechanikai hatásoktól), aktív szerepe van a kiválasztásban (verejtékmirigyek), valamint részt vesz testünk hőszabályozásában is, egyik legfontosabb érzékszervünk (tapintás).
Nem csak esztétikai okokból fontos tehát, hogy bőrünkre vigyázzunk, és lehetőleg természetes alapú tisztálkodószereket és krémeket, testápolókat használjunk.
Az enyhén lúgos pH-jú házi készítésű szappanok nem csak a zsíros szennyeződésektől, hanem az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítják a bőrt, így képessé teszik – amennyiben ilyen, plusz ápolóval dúsított szappant használunk- a „feleslegben” lévő, el nem szappanosodott olajok, zsírok felvételére is. Egész más érzés egy ilyen szappannal történő mosakodás : szinte „érdesen” tisztít, könnyű lemosni (nem úgy, mint a tusfürdőt), fürdés után pedig olyan lesz a bőr a plusz ápolóanyagoknak köszönhetően, mintha testápolóval kentük volna be. A bőr így lesz természetesen friss és üde, s nem utolsó sorban egészséges.
A háziszappan készítésekor egy valóban nagyon veszélyes vegyszert használunk, ez a nátronlúg (NaOH) , vagy más néven marónátron. Használata csak akkor veszélyes, ha nem tartjuk be a megfelelő óvintézkedéseket a szappan készítése során (kesztyű, maszk, védőruha és védőszemüveg viselése, a technológiai sorrend betartása, megfelelő edényzet használata)
A lúg a kész főzött, vagy (hideg eljárással) kellő ideig érlelt szappanban „szabadon” már nincs jelen, mert a kémiai reakció - az elszappanosodás - alatt a lúg az olajokkal-zsírokkal teljes egészében átalakul. A reakció alatt a nátronlúg az olajok zsírsavaihoz kötődik megváltoztatva azok összetételét, alkáli sóvá és glicerinné alakul : ez a jól ismert és természetesen ápoló szappan, melyhez nem kell hozzáadni semmilyen külön bőrpuhító szintetikus összetevőt, emulgeálót, felületaktív anyagot, természetesen, hatékonyan tisztít és ápol.
Fotó: Shutterstock - Volosina
1. Fotó: Török Ildikó
További szappanokat a Szappantékán is találsz tőle.