Szappan készítés IV.rész - Eszközök, formák

muffin formájú szappan

A otthoni szappankészítéshez nincs szükség semmiféle speciális eszközre vagy berendezésre. Elég körülnézni a konyhában ahhoz hogy megtaláljuk a szükséges dolgok nagy részét.

Két fontos jellemző, aminek meg kell feleljenek a használatra kiválasztott eszközök és formák:

• Ellenállóság a lúggal és savakkal szemben

• Hőállóság

Biztonsági eszközök

• Konyhai gumikesztyű

• Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg

• Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.

A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.

Eszközök a hideg eljáráshoz

• Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez

• Hőmérő, mellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum -10°C és +110°C között mozog

• Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez

• Egy hőálló üveg vagy kerámia kancsó , amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek

• Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére

• Fakanál

• Botmixer

• Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására

Ha szeretnénk a meleg módszerrel kísérletezni, ezeken az eszközökön kívül, melyek alapvetően szükségesek, be kell szereznünk egyéb dolgokat, aszerint hogy milyen főzési technikát alkalmaznánk.

Ebben a cikk sorozatban a szappan készítés hideg eljárását ismertetjük, főleg mert ez a szappankészítés legegyszerűbb módja, illetve a legalkalmasabb a szappankészítést most kezdők számára.

Formák

A hideg vagy meleg eljárással készített szappan formái meg kell feleljenek néhány alapvető elvárásnak:

• Rugalmasság, hajlékonyság anélkül hogy eltörnének amikor a kész szappant eltávolítjuk

• Hőállóság, különösen a meleg eljárás esetén

• Jó hőszigetelő tulajdonság a hideg eljárás esetén

• Ellenállóság a lúg illetve az illóolajok maró hatásával szemben

 

A cikksorozat részei:

1. A házi szappankészítés módjai

2. Hozzávalók

3. Biztonsági szabályok (FONTOS!!!)

4. Eszközök, formák

5. Az első szappan elkészítése

6. Saját szappan recept készítése

7. A szappanba kerülő folyadékok fajtái, viselkedése

8. Természetes adalékok

9. Zsírok fajtái, mennyisége, viselkedése

10. Amire érdemes odafigyelni - legfontosabb tudnivalók

 

Forrás: Lukrécia KencéiCreative Commons Nevezd meg! 2.5 Magyarország Licenc 

Fotó: LilyBaySoap CC license

Kövess minket: