A otthoni szappankészítéshez nincs szükség semmiféle speciális eszközre vagy berendezésre. Elég körülnézni a konyhában ahhoz hogy megtaláljuk a szükséges dolgok nagy részét.
• Ellenállóság a lúggal és savakkal szemben
• Hőállóság
• Konyhai gumikesztyű
• Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
• Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.
A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.
• Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez
• Hőmérő, mellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum -10°C és +110°C között mozog
• Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez
• Egy hőálló üveg vagy kerámia kancsó , amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek
• Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére
• Fakanál
• Botmixer
• Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására
Ha szeretnénk a meleg módszerrel kísérletezni, ezeken az eszközökön kívül, melyek alapvetően szükségesek, be kell szereznünk egyéb dolgokat, aszerint hogy milyen főzési technikát alkalmaznánk.
Ebben a cikk sorozatban a szappan készítés hideg eljárását ismertetjük, főleg mert ez a szappankészítés legegyszerűbb módja, illetve a legalkalmasabb a szappankészítést most kezdők számára.
A hideg vagy meleg eljárással készített szappan formái meg kell feleljenek néhány alapvető elvárásnak:
• Rugalmasság, hajlékonyság anélkül hogy eltörnének amikor a kész szappant eltávolítjuk
• Hőállóság, különösen a meleg eljárás esetén
• Jó hőszigetelő tulajdonság a hideg eljárás esetén
• Ellenállóság a lúg illetve az illóolajok maró hatásával szemben
1. A házi szappankészítés módjai
3. Biztonsági szabályok (FONTOS!!!)
5. Az első szappan elkészítése
6. Saját szappan recept készítése
7. A szappanba kerülő folyadékok fajtái, viselkedése
9. Zsírok fajtái, mennyisége, viselkedése
10. Amire érdemes odafigyelni - legfontosabb tudnivalók
Forrás: Lukrécia Kencéi, Creative Commons Nevezd meg! 2.5 Magyarország Licenc
Fotó: LilyBaySoap CC license