Szappan készítés V. rész - Az első szappan recept

levendula szappan házilag

A hideg eljárás a szappankészítés legegyszerűbb módja. Ebben a technikában a szappanosításhoz azt a természetes hőt használjuk ki amelyet a nátronlúg és a zsírok közti kémiai reakció termel. A  hőmérsékletet ebben az esetben is ellenőrizzük, illetve próbáljuk megtartani minél tovább, hogy a leginkább beteljesítse feladatát.

Ahhoz hogy hideg eljárással jó szappant készítsünk:

Abszolút pontossággal kell kimérnünk a hozzávalók mennyiségét; a legkisebb különbség is elronthatja a munkánkat.

A lúgoldatot és a zsírokat az optimális hőmérsékleten kell összekevernünk.

Le kell szigetelnünk a formákat az első 24 órára hogy a kémiai reakció melege el ne vesszen.

Csináljunk levendula szappant – az első recept

Alapvető hozzávalók:

1kg olíva olaj

128gr nátronlúg (NaOH)

300gr víz

Fakultatív hozzávalók:

10 ml levendula illóolaj

1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)

1 evőkanál száraz levendulavirág

 

1. Lépés: a munkaasztal előkészítése

Az ideális hely a szappankészítéshez a konyha, mert minden a kezünk ügyében van amire szükségünk lehet. Tisztítsátok le a munkafelületet, takarjátok le újságpapírral vagy egy öreg terítővel. Készítsetek elő minden alapanyagot és eszközt amire szükség lehet. Készítsétek elő a gumikesztyűt, a szájmaszkot és a védőszemüveget is.

2. Lépés: a lúgoldat elkészítése

Vegyétek fel a gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget; egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot. A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet. Tegyétek a kancsót a mosogatókagylóba. Kis adagonként öntsétek a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben. Legyetek nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra. Hagyjátok a lefedett kancsót egy biztos helyen hűlni.

3. Lépés: a zsírok előkészítése

Tegyétek az acél lábost a mérlegre és abszolút pontossággal mérjétek ki az olajat. Tegyétek a lábost a tűzhelyre és melegítsétek a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve. Az olaj nem kell nagyon felmelegedjen.

4. Lépés: a fakultatív hozzávalók előkészítése

Mialatt a lúgoldat hűl és az olaj melegszik, mérjétek ki a levendula illóolajat. Egy csészében keverjétek össze az illóolajat a rizsliszttel. Daráljátok finomra a levendulavirágot.

5. Lépés: a lúgoldat hozzáadása a zsírokhoz

Vegyetek ismét kesztyűt, maszkot és szemüveget, a hőmérővel ellenőrizzétek az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét. Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsétek a lúgoldatot lassan az olajba, összekevergetve a fakanállal. Itt az ideje, hogy a botmixert használjuk.

6. Lépés: a “szalag-fázis”

Ez a döntő pillanat minden szappankészítő számára! Mialatt a keveréket mixelitek, a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz. Egy bizonyos ponton, kivéve a botmixert a masszából, az ujjatokkal rajzolva a masszában látni fogjátok, hogy a rajzolat amit az imént húztatok megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a “rajzolat” a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most adhatjátok a masszához a fakultatív hozzávalókat: tegyétek le a botmixert, vegyétek a fakanalat és kevergessétek a masszát, mialatt beleöntitek a liszt-illóolaj keveréket, majd lassan de alaposan keverjétek el, s végül ugyanígy keverjétek a masszába a darált levendulavirágot.

7. Lépés: a “zselé-fázis”

Miután a fakultatív hozzávalókat is a masszába kevertétek, öntsétek a szappant a formákba. A formákat takarjátok le folpackal, és szigeteljétek le őket jól a takarókkal, hogy melegen maradjanak.

8. Lépés: az érlelés

Hagyjátok a szappant letakarva a formákban 48 órán át. Ezután vegyétek ki a megszilárdult szappant a formákból. Ha szükséges, most tudjátok a szappant a kívánt formára vágni, de vigyázzatok hogy ne érintsétek a friss szappant kesztyű nélkül. Keressetek a szappanoknak egy száraz és hűvös helyet, s hagyjátok érlelődni, szikkadni. A szappanosodás néhány héten belül ki fog teljesedni, de az olívaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét.

 

A cikksorozat részei:

1. A házi szappankészítés módjai

2. Hozzávalók

3. Biztonsági szabályok (FONTOS!!!)

4. Eszközök, formák

5. Az első szappan elkészítése

6. Saját szappan recept készítése

7. A szappanba kerülő folyadékok fajtái, viselkedése

8. Természetes adalékok

9. Zsírok fajtái, mennyisége, viselkedése

10. Amire érdemes odafigyelni - legfontosabb tudnivalók

 

Forrás: Lukrécia KencéiCreative Commons Nevezd meg! 2.5 Magyarország Licenc 

Fotó: LilyBaySoap CC license

Kövess minket: