Szappan készítés VIII. rész - Természetes adalékok

Házilag készült szappanok

A szappanok gyógyító hatása, radírozó hatása, színe és illata nagyrészt a hozzáadott természetes adalékoktól függ.

Növények és virágok

Körömvirág, kamilla, mályva, levendula, menta… rengetegféle más növényt is adhatunk a szappanunkhoz, frissen vagy szárazon. Általánosan ha friss növényt szeretnénk használni, legjobb főzetet csinálni belőle, míg a szárított növényeket porrá őrölve, az illóolajokkal (és egy kevés bázis-olajjal) elkeverve adhatjuk a masszához a szalag-fázisban, 1kg zsírhoz 1-2 evőkanálnyi mennyiségben.

A szárított növények a szappanban radírozó hatást is kifejtenek, és rusztikusabb külsőt kölcsönöznek a szappannak.

Emlékezzünk azonban hogy a növények a szappanban elveszítik eredeti színüket és illatukat.

Lisztek

A leggyakrabban alkalmazottak a zabliszt, a kukoricaliszt, de használhatunk búzakorpa lisztet, gesztenyelisztet vagy rizs- vagy lenmaglisztet is. A hideg eljárásban mindig a szalag-fázisban adjuk őket a masszához, miután elkevertük az illóolajokkal és egy kis bázisolajjal.

A lisztek, különösképpen a kukoricaliszt és a búzakorpa liszt egy kissé dörzsölő szappant eredményeznek, amely kifejezetten alkalmas a láb, a sarkak és a térd radírozására.

A lisztek nagyszerűen fixálják az illóolajak illatát. 1 evőkanál zabliszt vagy rizsliszt, elkeverve az illóolajokkal, majd a szappanhoz adva, hosszú távon megőrzi a szappan finom illatát.

Algák

Mindenféle alga megfelel a szappanban való használatra, elég finomra darálni és a szalag-fázisban a masszába keverni.

Az algák egy kissé színezik és jótékony hatású ásványi anyagokkal töltik fel a szappant. Némely algának azonban intenzív „tenger”-aromája lehet ami a szappanban nem mindig bizonyul kellemesnek.

Magvak

Ha masszázs-szappant szeretnénk, amely tonizálja a bőrt és energiával tölt fel, akkor adhatunk a szappanmasszánkhoz magokat. A kicsi, sima magok (mint a mák vagy a tápióka) általában egyben kerülnek a masszába, míg a nagyobb, keményebb héjúakat (lenmag, mandula, kávé) érdemes darálva használni. A mennyiség a személyes ízléstől és az elérni kívánt kinézettől függ. A magokat – mind egyben mind darálva- elkeverhetjük a szappanmasszában, vagy szórhatjuk őket a már formába öntött massza tetejére.

Az aloe vera gél

Az aloe vera zseléje egy igen frissítő, bőrnyugtató és regeneráló hatású összetevő, amely alkalmazható a szappanban is, a víz egy részének helyettesítésével.

A hideg eljárásban a szalag-fázisban adjuk a masszához, az összes víz mennyiségéből levonva, nem nagyobb mennyiségben mint annak 10-20%-a.

Méhviasz

Legfőképp a hideg eljárásban használatos, a szappant keményebbé, hosszabb életűvé teszi.

Előnyben részesítendő a szűz, méhészektől vásárolható, finoman mézillatú viasz.

Olvasszuk fel, majd sütőpapíron késsel elkenve hagyjuk kihűlni, majd tépjük apró darabokra. Ez a forma nagyon jól jön amikor pontos mennyiséget kell kimérnünk.

Elkerülendő hogy a szappan „viaszos” és töredező legyen, ne használjuk a viaszt a szappanban 1-3%-nál nagyobb koncentrációban.

A méhviasz használatakor legyünk óvatosak az egyesítés hőmérsékletével, mert a viasz magasabb hőmérsékleten olvad.

Méz

Akác-, vegyes virág-, gesztenyeméz… bármilyen fajta mézet használtatunk a szappanban. Szokás szerint 15-30gr-nyit használnak 1kg zsírhoz, de a módszerek is különböznek: van aki a felét a zsírokba keveri és a másik felét a szalag-fázisnál keveri a masszába, van aki a víz egy részében feloldja a mézet s a szalag-fázisnál adja az egészet a masszához.

Annyi bizonyos, hogy a méz cukortartalma nagyban megnöveli a kémiai reakció hőmérsékletét, ezért jó odafigyelni az egyesítés hőmérsékletére és a szigetelés módjára is. Valójában a friss, méztartalmú szappannak nincs is igazán szüksége takaróra az első 24 órában.

Tejpor

A legjobb a cukormentes változat, és a szalag-fázisban keverni a szappanmasszába. Elegendő 15-30gr egy kiló olajhoz, egy kis vízben feloldva.

Kávé

A kávé fantasztikusan dezodorál, eltörli a kézről a hagyma- vagy fokhagymaszagot, és enyhe bőrradírozó és vérkeringés serkentő hatása révén megújítja a bőrt.

Használhatjuk a kávét a szappanban mint folyadékot is, ekkor érdemes egy jó hosszú kávét használni vízzel hígítva, illetve adhatunk őrölt kávét a masszánkhoz a szalag-fázisban, maximum 2-3 evőkanálnyi egy kiló zsírhoz. Használhatunk instant kávét is egy kis vízzel elkeverve a szalag-fázisban az olajhoz keverve.

Tojás

A tojás fehérjékben és lecitinben gazdag, leginkább a sampon-szappanok készítésekor alkalmazott. Csak a sárgáját használjuk, 1-2 tojássárgáját 1kg olajhoz. Készítsünk egyfajta majonézt a tojássárgából és egy kis bázisolajból, majd a szalag-fázisban keverjük a masszába nagyon gyorsan keverve, hogy a tojás meg ne főljön a meleg masszában.

Azok a szappanok, melyek tojást tartalmaznak, gyorsabban avasodnak, nem lehet őket hosszú ideig tárolni.

Agyagok

Azon kívül hogy színezik a szappant, az agyagok nagyszerű borotvaszappan- adalékok, mert segítik a penge siklását a bőrön.

Mindenesetre érdemes aránylag kis mennyiségben alkalmazni őket, azért is hogy a szappan ne legyen „agyagos”, illetve elkerülendő hogy eltömítsék a lefolyót.

 

A cikksorozat részei:

1. A házi szappankészítés módjai

2. Hozzávalók

3. Biztonsági szabályok (FONTOS!!!)

4. Eszközök, formák

5. Az első szappan elkészítése

6. Saját szappan recept készítése

7. A szappanba kerülő folyadékok fajtái, viselkedése

8. Természetes adalékok

9. Zsírok fajtái, mennyisége, viselkedése

10. Amire érdemes odafigyelni - legfontosabb tudnivalók

 

Forrás: Lukrécia Kencéi, http://www.ilmiosapone.it alapján Creative Commons Nevezd meg! 2.5 Magyarország Licenc 

Fotó: Flickr - Marisa - Food in Jars

Kövess minket: