Mohos Gyógynövény Lepárló / Rábapatona - Levendula lepárló

Levendula lepárlás - akár kisebb mennyiségben is - kedvező áron.

Ahol az igazi illóolaj készül: bemutatkozik a Mohos Gyógynövény Lepárló 

2016 őszén feleségemmel elhatároztuk. 2017-ben belevágtunk. Tavaly megnyitottuk. 

Rábapatona egy ősi, egykoron besenyők lakta falu a Kisalföldön a Rába bal partján Győr fölött, attól 18 km-re Sopron irányában. A település első okleveles említése 1253-ból való, jelenlegi lakossága 2500 fő. Itt található az egykoron híres Rábapatonai Nemzetközi Agárversenypálya, és helyi nevezetesség az évente megrendezésre kerülő Bilibáncs Hagyományőrző Fesztivál. A  falu központja a 85-ös számú gyorsforgalmi út mellett van, és 4 percre az M1 autópályától.

Bio önellátás

Itt, egy erdőszéli 1,5 hektáros területen élünk, ahol a családommal bio önellátásra rendezkedtünk be, saját nevelésű szárnyasokkal, gyümölcsössel, zöldségekkel, halakkal. A levendula lepárló üzemet is ezen a területen építettük fel, egy kőhajításnyira a háztól.

Itt tanultam meg gyermekkoromban a természet szeretetét, édesapám a község háziorvosa volt 40 évig, a gyógynövények a családban mindennapi használatban voltak.

A levendula persze ezek közül is a legkülönlegesebb számomra, réges-régi vágyam volt hogy egyszer ezzel foglalkozhassak. Hosszú időn  át tanulmányoztam a telepítés, termesztés szakirodalmát, - közben rá kellett jönnöm, hogy nálunk a mély talajfekvés miatt nem optimálisak a körülmények. Így fordultam a feldolgozás irányába, hisz levendulavizet és olajat már évek óta használtunk. A páratlan virágillatban való egész napi munkát mindig csodálattal figyeltem amikor ilyen helyeken jártam, és arra gondoltam, hogy egyszer talán... Aztán 2016-ban feleségem biztatására belevágtunk a saját üzemünk felépítésébe.

Pályázati támogatást nem sikerült szerezni, így maradt a saját erő. Még az év karácsonyára megérkezett a gőzfejlesztőnk Németországból, én pedig beiratkoztam egy gőzkazánkezelő iskolába. Tervezés, engedélyek, szakemberek, értetlenkedések és hónapokig tartó tortúrák, - nem akarom ezzel az olvasót untatni. Szerencsére sok családi/baráti segítségem volt az építkezés során, éjszakába nyúló hegesztések, üstök, daruk, hűtőrendszer, gépészeti méretezés, a labor és végül a kazán beüzemelés, amit a hazai képviselet kelletlenkedése miatt végül egy osztrák cégre bíztam. Nem bántam meg: a szakemberek úgy megtanították nekem a saját kazánomat, hogy ma már bármikor szétszedem vagy kitisztítom akár saját magam. És valóban, a jól kalibrált, üzemstabil gőzkazán a rendszer lelke.

Persze 2017 nyarára nem lettünk készen. Elsősorban mert a szolgáltató nem kötötte be időre a gázt. De sokkal szerteágazóbb munka ez, mint naivan elsőre látszott, - akár a szabadpiaci gázbeszerzés útvesztőiben való eligazodás, vagy szakhatósági szabványoknak való megfelelés a feladat. És persze a költségvetés sem stimmelt, ilyesmit egyszerűen lehetetlen előre reálisan kiszámolni, - ha első alkalommal vág bele az ember. Tudomásul kellett vennünk, hogy csúszunk egy évet, és jó ha csak egyet. Rengeteg utánjárás, költségek és sok-sok szabadidő a munka mellől, mire végre valami körvonalazódni látszott. Még visszagondolni is lidérces erre az időszakra. De az ilyen szakaszok pont arra valók, hogy megacélozzák az akaratot. Egy idő után az ember nem stresszel már semmin, mert tudja hogy úgyis meg fogja oldani a soron következő problémát is. Miért? Mert volt már eddig is ezer.

levendula olaj készítés

Ugyanakkor kaptunk sok pozitív impulzust is. Például, a szakmai szempontok meghatározásában, műszaki paraméterek tekintetében, és az első beüzemelés során is sok-sok segítséget kaptam régi jó ismerősömtől Szecsődi Pali bácsitól, aki jelenleg nyugdíjasként levendula palántákkal foglalkozik, (szerte az országban sok-sok gazda telepíti az ő szaporítását) de korábban a pannonhalmi apátsági kertészetet és lepárlóüzemet vezette több évtizeden át. Ő egy igazi ikon levendulás berkekben és szaktudása sok időt, energiát és tanulópénzt spórolt meg nekünk. 

levendula lepárló Rábapatona

2018 tavaszán már reálisnak látszott hogy talán elkészülünk. Nagy volt a hajtás a finisben, főleg mivel 2 héttel korábban jött a szezon. De ott lebegett előttünk a víziónk: itt nyáron levendulagőz lesz! Ez lett egyben a próbaévünk, mely saját elvárásaink felett sikerült. A szezon elteltével már, Győr-Moson, Zala, Pest, Tolna, Baranya megyékből, Balatonfelvidékről a Nyírségből, sőt még a szomszédos Szlovákia területéről is több elégedett levendulás gazdának örülhettünk.

Nagy gondot fordítottunk az alapos tervezésre, és precíz kivitelezésre pl. esővíz helyett, 0-s keménységű desztillált vízzel dolgozunk gőzfejlesztőnkkel, a hűtőrendszer kényelmesen túlméretezett, és még sorolhatnám. Minőségi alapanyagokból épített steril, zárt rendszerünk van, minden porcikájában szabályozható gépészettel.  Emiatt üzemünk nemzetközi bio minősítést kapott az osztrák Austria Bio Garantie cégtől, mely Európa egyik legszigorúbb ilyen profilú nemzetközi vállalata. Az üzemet évente felülvizsgálják hogy megfelel-e a szakirányú előírásoknak. Erről ABG Tanúsítványt adunk az általunk párolt olaj mellé. 

 

Tágas üstjeinknek, nagyteljesítményű gőzfejlesztőnknek köszönhetően gyorsan és hatékonyan, saját hűtő tavunk és szabadpiaci gázbeszerzésünk miatt pedig kedvező áron tudjuk a ránk bízott levendula párolását elvégezni. Nincs extra első rendszerfelfűtési költség sem - az üzemi gőz 10 perc alatt rendelkezésre áll. A helyben lakás rugalmassága egy nagy szabadság bármely napszakban, legyen az késő esti viráglerakodás, vagy vasárnap hajnali párolás. Természetesen kell egy rend az előjegyzési naptárban, de próbálunk igazodni az optimális aratási időjáráshoz is. A bejelentkezés bármikor lehetséges, ez a 2 hónap számunkra csak erről szól.

Levendula lepárlás ára

Egyenként 2,5 m3-es üstjeinkbe hozzávetőlegesen 400/400 kg levendula fér, egy üstnyi virágzat feldolgozásának az ára nettó 30e Ft. Ez tavalyi bevezető árunk, amit még idén is tartani tudunk. A friss levendula olajat üllepítve, átszűrve adjuk át, mennyiség megjelöléssel, névre szóló bio tanúsítvánnyal.

Jövőre egy darab 200 literes kisüst beállítását tervezzük, egyéb gyógynövények párolásához, - amennyiben erre igény mutatkozik.

illóolaj lepárló üzem

Tavaly egy fél üstnyi francia levendula virágzatot vásároltunk saját részre, - hisz egy lepárlónak kell hogy legyen valamennyi saját olaja is, - de ezen a szinten megállunk. Már nem akarunk saját levendulát telepíteni, csak dekorációs célra. Az üzem, - megtérülését tekintve is – egy hosszútávú beruházás és nyári életforma számunkra, saját ültetvény híján kizárólag bérpárlással foglalkozunk. A jól átgondolt gépesítésnek köszönhetően, 2 nagyfiam segítségével mindent elvégzünk/megoldunk saját magunk. Hosszú távra tervezünk, több évtizeden át szeretnénk gyógynövények feldolgozásával foglalkozni, minőségi kiszolgálással, elégedett ügyfelekkel. 

Vállalkozóként jól tudom: ha egy munkát tisztelettel, precízen és türelmes kivárással végeznek hosszú időn át, az többet ér bármilyen reklámnál.

Reméljük Ön is ellátogat hozzánk!

Elérhetőségeink:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

+36 20/390 2526

Facebook: Mohos Gyógynövény Lepárló

logó

 

Ez is érdekelhet - Termesztők

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
El Proyecto Lavanda - Mexikói levendula szövetkezet
Levendula metszése
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Levendulafarm a Mátra lábánál – Romhányi Balu Manufaktúra
Mivel lehet aratni a levendulát?
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
A “Le Domaine Du Canard” birtok Homokkomáromban, Zala megyében
Mohos Gyógynövény Lepárló / Rábapatona - Levendula lepárló
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Diósviszlói levendulás farm
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
Levendula felhasználása
Angol levendula
100% levendula olaj magyar termelőktől - 1 rész.
Menta
Tihanyi levendula palánta
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Levendula és bor – Matanzas Creek borászat
Yule Love It – Levendula farm
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Lestyán - a természetes ízfokozó
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Lyndoch levendula farm és kávézó – Ausztrália
Bemutatkozik a Völgyeskert
Levendulás kert születik
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
Citromfű termesztése
Levendula öntözése
Levendula fajták
Püspökszilágyi levendulás - Ivett flower and lavender garden
Mikor kell metszeni a levendulát?
Egy inspiráló levendulás kert
A pannonhalmi levendula lepárlóban jártunk - Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykert
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Röviden a levendula gondozásáról
Bridestowe Estate – egy levendula farm Tasmániában
Levendulás díszek, dekoráció
Egy fantasztikus nap – Hőgyész levendula szüret – 2012 július
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Rozmaring
Tárkony
Mikor virágzik a levendula?
Kakukkfű termesztése
Levendula aratás – ügyes kezek és masinák – VIDEÓK
Levendula dugványozás
Francia levendula
Levendula Pincészet – Lovas
Kell permetezni a levendulát?
Levendula Kertészet, Csopak
Mire jó a levendulaolaj?
Öntözzük a levendulát?
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Kövess minket: