Levendula fajták

Ha levendulát szeretnénk vásárolni, akkor bizony legjobb ha ismerjük a levendula latin neveit, mert így kevésbé érnek bennünket meglepetések.

Bár Magyarországon a kertészetekben elég jól elboldogulunk a nemzeti jelzőkkel, következetesen francia levendulának hívják a Lavandula angustifolia, és angol levendulának a Lavandula intermedia fajtákat.

 Ha azonban egy gyógynövény könyvet lapozunk fel, aminek nem magyar a szerzője, vagy angol nyelvű kertészeti weboldalakat böngészünk, akkor hamar rájövünk, hogy ami itt francia, levendula fajtákaz máshol inkább angol, ha pedig további típusokat is szeretnénk pusztán nemzeti jelzők alapján megkülönböztetni akkor könnyen összekeveredhetünk, ugyanis a francia jelzőt, egy harmadik típusra használják, amit viszont állítólag tévesen külföldön  spanyolnak is neveznek, a spanyolt levendulát pedig szintén hívják franciának és olasznak is.
Nincs azért még vége, a “mi” angol levendulánkat, máshol holland levendulának is hívják:). Végül pedig, egyszer egyik kertészetben, amikor a levendula fajtája iránt érdeklődtünk, nemes egyszerűséggel mint “magyar” levendula aposztrofálták a növényt.

 levendula kertben
Fotó: Shutterstock - Dani Vincek

A Lavandula angustifolia – ami magyarul keskenylevelű levendulát jelent, a legismertebb levendula fajta, Magyarországon általában mint francia levendula ismerik, míg a szakirodalomban, illetve angolszász nyelvterületen mindenhol, szinte kivétel nélkül, mint angol levendulának nevezik, az angol levendulát viszont hazánkban a hibrid levendulára, a Lavandula intermedia fajtára használják egyöntetűen.

 

lavandulaMost az angustifolia angol vagy francia?

Mi okozhatja, a nevek keveredését, a válasz viszonylag egyszerűen kibogozható.

A Lavandula angustifolia típust Magyarországban ipari méretekben az 1920 -as években a Tihanyi- félszigeten kezdték termeszteni Dr. Bittera Gyula kezdeményezésére és vezetésével. A rendkívül sikeres és világhírűvé vált projekthez a szaporítóanyagot Franciaországból rendelték, valahogy innen eredeztethető a “francia” társ jelző a keskenylevelű levendulához.

Lavandula angustifolia – “valódi” levendula
- ez a levendula típus található itthon a kertekben, tereken és magyar ültetvényeken

Az, hogy ugyanezt a növényt  miért angol levendulának hívják Angliában és az Egyesült Államokban, hasonló analógia szerint abból fakadhat, hogy a XIII. században Angliában, majd később az USA-ban, a lavandula angustifolia képezte az ipari méretekben a termelés alapját, tehát ebben az országokban ez az “angol” levendula.

 fehér levendula
Fotó: Shutterstock - Dimitar Bosakov

Nagyon érdekes színhatásokat érhetünk el többszínű, árnyalatú bokrok kombinációival. Itthon kicsit szegényes a választék, elsősorban angol és amerikai kertészetek több tucat fajtát kínálnak melyek méretben, színben, virág formában is eltérnek egymástól.

További érdekes cikkek a témában

Az ajánló után a cikk folytatódik latin neve  lavandula angustifolia
Fotó: Shutterstock - Batareykin

 

Hibrid levendula – a lavandinlavandin

Lavandula intermedia vagy lavandin egy hibrid fajta, ami a Lavandula angustifolia (keskenylevelű) és a Lavandula latifolia (széleslevelű) keresztezésével létrehozott levendula, legismertebb típusa a Grosso.

Lavandula intermedia – hosszabb szár, nagy virágok

Hogy a hibrid levendulát miért hívják Magyarországon angol levendulának, természetesen újra a szaporítóanyag kezdeti származási helyével hozható összefüggésbe.

Természetesen a fenti két fő fajtának számtalan nemesített változata van, amelyek színben, méretben, szárhosszban, bokornagyságban, virág változatban mind-mind eltérnek egymástól. Az egyes típusokra következő cikkünkben sorra visszatérünk.

 

További levendula fajták:

Lavandula Stoechas – spanyol levendula, de hívják franciának ÉS olasznak is :), őshonos növény a Földközi -tenger medencéjében . Fagytűrő képessége korlátozott, nekünk az ősszel kiültetett ilyen levendulánk tavaszra szőrén-szárán egyszerűen eltűnt. Kevéssé fagyzugos helyen megpróbálhatjuk egy alapos takarással megvédeni a növényt, de a legjobb ha fagymentes helyen tudjuk teleltetni.

 lavandula stoechas

 Lavandula dentata – ezt hívják még francia levendulának, és mivel Spanyolországban honos spanyolnak is. Lándzsahegy alakú gyapjas szürkészöld levelei aprón fogazottak.

 lavandula dentata

 Lavandula latifolia – széleslevelű levendula, ezt a növényt használták a hibrid levendula nemesítéséhez, így a lavandin látványosan hosszabb szárú és több olajat adó fajta lett. A lavandula latifolia aromásabb, több kámfort tartalmazó levendula, az mediterrán országokban őshonos, a fagytűrő képessége alacsony.

 Fotók: Flickr CC 2.0 license

Today’s Garden Center 1. kép
American College Of Healthcare Sciences – Angustifolia 2. kép
American College Of Healthcare Sciences – lavandin 3. kép
eappetiti – stoechas 4. kép
Kate’s Photo Diary – dentata 5. kép

Ez is érdekelhet - Kert

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Rozmaring
Egy inspiráló levendulás kert
Levendula fajták
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Levendula dugványozás
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Levendula felhasználása
Levendula metszése
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
Mire jó a levendulaolaj?
Mikor virágzik a levendula?
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Mivel lehet aratni a levendulát?
Menta
Öntözzük a levendulát?
Angol levendula
Levendula öntözése
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
Röviden a levendula gondozásáról
Mikor kell metszeni a levendulát?
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Tárkony
Lestyán - a természetes ízfokozó
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Citromfű termesztése
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Levendulás díszek, dekoráció
Kell permetezni a levendulát?
Kakukkfű termesztése
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
Francia levendula
Levendulás kert születik
Kövess minket: