A levendulát a rómaiak szerették a legjobban

A levendulát már dokumentáltan 2500 éve használják a földön különböző célokkal. Egyes legendák szerint már Ádám és Éva hozta magával az Édenkertből.

A levendula neve római eredetű, valószínűleg két szóra is visszavezethető, az egyik a lavare – mosás szó, a másik a livendulo – ami kékes színűt jelent.

Már a rómaiak felismerték a levendula jelentőségét, gyógyító növényként tekintettek rá, mely meggátolja a fertőzések terjedését, de rovarriasztóként is alkalmazták, és használták a mosáshoz is. Dioszkoridész, görög katonai orvos írt először  a levendula gyógyító hatásáról kr. e 77-ben, amikor gyógynövényeket gyűjtött a mediterrán vidéken.

ókori Róma és a levendula

A levendula ókori alkalmazásai

Dioszkoridész szerint, a levendulát belsőleg használva segíti az emésztést, és megszünteti a fejfájást és a torokfájást. Külsőleg használva sebeket tisztíthatunk vele, vagy bőrbetegségek gyógyítására is alkalmas, ezért a római katonák levendulát vittek magukkal a sebeik kezelésére. Szobák illatosítására, és a föld beszórására is használták.

levendula az ókorban

A rómaiak mindent a levendulával illatosítottak

A római korban a levendula annyira népszerű növény volt, hogy a rómaiak szinte mindent ezzel illatosítottak. A hajukat, ruhájukat, fürdővizüket, ágyukat és még az otthonuk falait is levendulával illatosították. A “nardinum” nevű illatos olajuk is levendulát tartalmazott. Sőt a nők a szenvedély fokozására levendulát tettek az ágyuk mellé.

Ez is érdekelhet - Egészség

Kövess minket: