Szappan készítés VII. rész - Folyadékok viselkedése a szappanban

szappan

A szappanban a folyadékok szerepe valójában a nátronlúg oldása, segítve ezzel a lúg és az olaj kémiai reakcióját.

 

Víz

A leggyakrabban alkalmazott folyadék. Alapvetően a leginkább ajánlott a desztillált víz használata, de a csapvíz is megfelel, ha nem túl kemény.

Tej

A hideg eljárásban helyettesítheti az összes vizet. Általában a teljes értékű(természetes) tehén- vagy kecsketej használatos, de növényi tejet is alkalmazhatunk (pl. kókusztej). Mivel cukortartalma miatt a tejet a nátronlúg megégeti, ajánlott a felhasználás előtt a 2/3 részét lefagyasztani. Vigyázzunk viszont, hogy a lefagyasztott tejjel készült lúgoldat hamar kihűl, úgyhogy érdemes először melegíteni az olajakat, s csak azután oldani fel a lúgot.

Főzetek

Bármilyen főzet használható a lúg oldására (teák, gyógynövények). Arra viszont itt is figyelni kell, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a főzet színét és illatát. Ezért a főzeteket is használjuk teljesen lehűtve, esetleg 1-2 órára hűtőben tartva használat előtt. Tudnunk kell viszont, hogy a növény edereti színét és illatát már nem látjuk majd viszont a szappanban.

Sör

Elsősorban a sampon-szappanokban alkalmazzák előszeretettel, mert fényessé teszi a hajat. A szappanban a víz helyett használatos. Mivel alkoholt és cukrot tartalmaz, ezt is elő kell készítenünk ha használni szeretnénk: hagynunk kell, hogy a gáz teljesen eltávozzon a sörből, azaz egy széles szájú üvegben, lefedetlenül állni hagyni néhány napra.

Levek

Szinte minden zöldség- és gyümölcslé használható a lúg oldására, de lehetőleg alkalmazzuk a cukormentes, tiszta leveket. Ebben az esetben is igaz, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a levek színét és illatát, ezért azt a kész szappanban már nem lesznek felismerhetőek. Kerüljük viszont a savas gyümölcsök (pl. citrusok, ananász, paradicsom) levének nagy mennyiségben való alkalmazását, mert a bennük lévő savak semlegesítik a nátronlúg szappanosító hatását. Ezekből a levekből ne használjunk többet, mint az összes folyadék 10%-át.

 

A cikksorozat részei:

1. A házi szappankészítés módjai

2. Hozzávalók

3. Biztonsági szabályok (FONTOS!!!)

4. Eszközök, formák

5. Az első szappan elkészítése

6. Saját szappan recept készítése

7. A szappanba kerülő folyadékok fajtái, viselkedése

8. Természetes adalékok

9. Zsírok fajtái, mennyisége, viselkedése

10. Amire érdemes odafigyelni - legfontosabb tudnivalók

 

Forrás: Lukrécia KencéiCreative Commons Nevezd meg! 2.5 Magyarország Licenc 

Fotó: Krsty S CC license

Kövess minket: