Lestyán - a természetes ízfokozó

Lestyánt nagyon régóta használnak levesek és egyéb ételek ízesítésére, egyedi friss íze és zamata egy egyszerű zöldséglevest is egyedivé varázsol.

 Korunkban a mesterséges ízfokozók világában alaposan feltornázzák az ember íz küszöbét, egy leveskocka vagy Delikát, Vegeta nélküli levest simán: "Ennek semmi íze sincs!" jelzővel illethetünk.
Apropó Delikát - a reklámból, konyhából nagyon jól ismerjük: csipetnyi otthon, tartósítószer nélkül 40 éve gyártva, gondosan válogatott zöldségekkel, ami nagyszerű ízt ad az Ön ételeinek, olvasható a piros csomagoláson. Nézzük, mi az ami olyan nagyszerű, ellenállhatatlan ízt tud adni. A Delikát zacskó hátulján az összetevőknél ezt olvashatjuk:
Jódozott só 68%, cukor, ízfokozók: nátrium-glutamát, dinátrium-guanilát, dinátrium-inozinát, szárított zöldségek, maltodextrin, növényi olaj, fűszerek, színezék, aroma.

Az összetevők sorrendje is számít

Jó, akkor ehhez vegyük hozzá azt, hogy a összetevő lista sorrendje egyben az alkotóelemek mennyiségét is megadja. Tehát só, cukor ( mindkettő természetes ízfokozó) , és mesterséges ízfokozók keveréke a három dobogós, tehát legnagyobb mennyiségű összetevő.
Amúgy a Maggi-leveskockák tartalmaznak valamennyi lestyán kivonatot is.

A lestyán bőven termő évelő ami 3-4 évig is ontja magáról a zellerre emlékztető, de még különlegesseb aromájú leveleket. Ha tovább is meghagyjuk akkor lassan kiöregszik és lecsökken a "hozama".

lestyán bokor

Szaporíthatjuk tőosztással vagy vetéssel, de sokszor egyszerűbb egy új kis cserepes palánta vásárlása, ami már abban az évben is jól terem. Az öreg töveket kiáshatjuk, a töveket szét oszthatjuk,úgy, hogy minden darabon maradjon gyökér és rügy. A megmaradó gyökérzetet pedig felaprítva szárítsuk meg. Nagyon aromás ízesítőhöz juthatunk. A lestyánnak elsősorban a friss leveleit használjuk, száríthatjuk is, de veszít az intenzitásából.

friss levelek

A leveleket nyár elejétől sárgulásig szedhetjük.  A téli hideget a gyökérzet átvészeli, de a levelek a fagyok kezdetén elhalnak, tavasszal újrahajt majd.

A lestyán szereti a vizet

A növény vízigényes, és szereti a tápanyag dús, humuszban gazdag talajokat. Ha jól érzi magát 1,5 méteresre is megnőhet, dús "bokrot" alkotva.

 

Fotók: Flickr cc2.0 kicensz 1. Howard Walfish 2-3. Andreas Kriz 4. ulterior epicure 5. Vigilant 20

Ez is érdekelhet - Kert

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Citromfű termesztése
A levendulanövény ismertetése, botanikai és élettani jellemzése
Tárkony
Francia levendula
Levendula ültetés nyáron? - a levendula termesztés feltételei
Kell permetezni a levendulát?
Levendula fajták
Öntözzük a levendulát?
Mikor kell metszeni a levendulát?
Kakukkfű termesztése
Bazsalikom termesztés - ételek, gyógyhatás
Mivel lehet aratni a levendulát?
Pattanásokra jó a levendulaolaj?
Angol levendula
Levendula (Lavandula Angustifolia)
Lestyán - a természetes ízfokozó
LavandArt – egy levendulás kertészet Albertirsán
Levendula felhasználása
Röviden a levendula gondozásáról
Szaporítás bujtással - Levendula feltöltéses és egyszerű bujtása
A levendula aratás időpontja – mikor takarítsuk be a levendulát?
Levendula öntözése
Levendula szaporítás magról - levendula vetőmag
Levendula metszése
Levendula szaporítása – magvetés, dugványozás és a többi lehetőség
Mire jó a levendulaolaj?
Levendulás díszek, dekoráció
Levendula dugványozás
Levendulás kert születik
Menta
Rozmaring
A levendula ültetése mikor a legjobb?
Levendula termesztése - azoknak akik NAGYBAN gondolkodnak
Egy inspiráló levendulás kert
Mikor virágzik a levendula?
Kövess minket: